Allt fler vill ha reglerad spelmarknad

Licenssystem för spelmarknaden är något som utreds av den svenska regeringen, det är även en växande trend i Europa. Många länder rör sig mot en mer reglerad spelmarknad. Däremot skiljer sig spelskatten kraftigt åt mellan länderna.

pokerkortTidigare har det på A World of Marathons skrivits om tveksam spelfinansiering, ett inlägg som det går att läsa här. Spelfinansiering eller inte, det är också viktigt att själva spelmarknaden är rumsren. Det är allt vanligare med licenssystem i Europa och många vill se en mer reglerad spelmarknad. Det är dock väldigt olika hur pass stor spelskatten är mellan länderna.

Reglerad spelmarknad poppis i Europa

I Svenska Dagbladet går det att läsa vidare om hur det ser ut i andra europeiska länder. I Danmark reglerades marknaden redan för fem år sedan, 2012. Då infördes licenser i till den delen av marknaden som inte tillhör statliga Danske Spil. Spelskatten ligger på 20 procent i grannlandet.

I vårt andra grannland, Norge, utreds fortfarande spelmarknaden. Nyligen bestämdes det att licenssystemet i landet ska skrotas och att det statliga spelmonopolet i stället skulle förstärkas. Privata aktörer har endast 18 procent av marknaden. Även Finland har valt att stärka det statliga monopolet. I Storbritannien ligger spelskatten på 15 procent, något som kan jämföras med hur den föreslagna skatten i Sverige, som ligger på 18 procent. Den brittiska lagstiftningen angående spelmarknadens regler trädde i kraft 2005 och nu är landets spelmarknad Europas största:

Storbritannien är Europas största spelmarknad, och nya spellagar infördes år 2014. Bland annat innebar dessa nya lagar att alla operatörer som vänder sig till brittiska spelare behöver lokal brittisk spellicens och måste betala spelskatt i Storbritannien, oavsett i vilket land operatören är baserad – Svenska Dagbladet